De toekomst van het forum

Ga naar beneden

De toekomst van het forum

Bericht van Martine op ma apr 04 2011, 21:14

Het is momenteel weer heel stil op het forum, helaas. Maar dit soort momenten geven mij wel de ruimte om een 'geheim' project te testen en over het voortbestaan van het forum na te denken.
Maak je maar geen zorgen, het forum zal niet verdwijnen. In het tegenstelling, ik hoop juist dat het forum straks na de zomervakantie weer volledig gereanimeerd zal zijn en ook actief zal blijven. Klinkt nog ver weg, maar waarom ik over zo ver weg praat, zullen jullie snel achter komen, maar deze discussie gaat namelijk over iets anders.
Het is mijn zoveelste forumonderzoekje. Wat vindne jullie fijn aan het forum en wat missen jullie op het forum?

Ik zal zelf beginnen:
Ik heb het forum altijd heel erg gezellig gevonden, maar ik mis de laatste tijd activiteit.
Het forum draaide vooral rondom eigen werk, maar dat is de laatste tijd helemaal stilgevallen.
De spelletjes in de slowchat zijn inmiddels ook verleden tijd.
Vragen over schrijven? Ook verleden tijd. Tegenwoordig heeft iedereen internet en weet iedereen hoe ze moeten zoeken.
Hoe kan het forum dan nog wel blijven bestaan?
Nou, op genoeg manieren. Nog steeds reacties op eigen werk natuurlijk, maar ook gewoon op ideeen voor eigen werk. Discussies over dingen uit het dagelijks leven. En misschien wordt het eens tijd voor een eigen wedstrijdformat. Allemaal kleine ideetjes.
avatar
Martine
Admin
Admin

Vrouw
Waterman Slang
Leeftijd : 29
Registratie datum : 18-10-08

Profiel bekijken http://schrijversforum.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De toekomst van het forum

Bericht van johanv op ma apr 04 2011, 21:47

Ben weinig creatief vandaag, maar zal mijn gedachten er eens over laten gaan deze week.

_________________
Ik wou dat ik twee hondjes was, dan kon ik samen spelen.
avatar
johanv
Oude fossiel
Oude fossiel

Man
Leeuw Paard
Leeftijd : 52
Registratie datum : 18-10-08

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De toekomst van het forum

Bericht van Ody op ma apr 04 2011, 21:48

Ik denk zeker dat er nog ruimte is voor een schrijversforum.

Zelf ben ik al een tijdje niet geweest omdat ik met veel verschillende dingen bezig ben en schrijven een op een laag pitje stond. Nu ga ik langzamerhand weer eens leuren met mijn eerste boekje.

Zelf heb ik behoefte aan wat serieuze discussie, snufje filosofie, beetje flauwe ongein, maar toch ook af en toe eens wat vragen over schrijven, voornamelijk ervaringen met uitgeverijen en dergelijke. Dat is hier allemaal wel.

Op mijn vorige forum heb ik vrij veel eigen werk gepost, maar dat was tijdens een schrijffase. Op het moment zit ik in een gitaarversterker en band fase.

Tja, over het algemeen lijken alle forums maar eventjes te leven, vreemd is dat. Het eerste forum waar ik echt heel actief was is al weer zo'n acht jaar geleden, toen was het razend turbulent daar. Nu gaan er werkelijk maanden voorbij voordat er iemand post. Ik kijk er nog wel eens uit nieuwschierigheid, maar posten doe ik zelf ook niet meer. Niemand post meer omdat niemand er komt, en niemand komt er nog omdat niemand er post....

En bij het vorige forum liet de leiding zich nooit meer zien; dat is natuurlijk de dood voor een forum. Een paar trouwe leden hobbelen dan nog wel een tijdje door, maar je kunt niets onderhouden en langzaam stort het dak in en vallen de ramen eruit. Jammer, want ook dat was ooit heel gezellig en leuk.

Het zal wel iets met die sociale netwerkjes te maken hebben, hyves, facebook, twitter...

Ody
?
?

Man
Registratie datum : 18-10-10

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De toekomst van het forum

Bericht van Martine op ma apr 04 2011, 22:00

Sociale netwerken hebben zeker te maken met de verandering op internet. Het is gemakkelijker geworden om met je eigen vrienden contact te maken via internet, dus je hoeft geen vreemden meer te ontmoeten op een website. Daarnaast is het voor iedereen mogelijk om een blog te beginnen, dus voor eigen werk plaatsen is men ook niet meer gebonden aan een forum.

En de behoefte naar discussies is er bij mij zeker ook wel, en ik denk dat er op dit moment te weinig onderwerpen zijn voor discussies. Maar bedenk ook dat ook leden met onderwerpen mogen aan komen zetten!

In ieder geval bedankt voor je reactie Ody, ik zal hem niet vergeten Wink
avatar
Martine
Admin
Admin

Vrouw
Waterman Slang
Leeftijd : 29
Registratie datum : 18-10-08

Profiel bekijken http://schrijversforum.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De toekomst van het forum

Bericht van schlimazlnik op vr apr 22 2011, 22:02

Ik wist de dag voordat ik me hier registreerde helemaal niet dat dit forum bestond!

En ik vind het lastig dit forum in te schatten. Waar gaat het precies over? Wat biedt het dat andere schrijversfora niet bieden? Ik denk dat "klein en vertrouwd" hier belangrijk is.

Ik was op twee andere fora actief. Onbeschreven bestaat helaas niet meer (technische problemen). Bij Schrijver Gezocht?! is het ook stil geworden. Bij Pure Fantasy worden veel minder verhalen geplaatst in vergelijking met 5 jaar terug. Bij Schrijven Online is het sinds een half jaar ook veel minder, hoewel ik niet weet hoe het een jaar geleden was (een reden daarvoor kan zijn dat je daar niet meer onbeperkt off topic mag kletsen).

Ik ben ook nog lid van een ander forum, dat al 10 jaar bestaat en nooit stil heeft gelegen. Maar ook op dat forum is de plek om verhalen te plaatsen wat stoffig geworden.
avatar
schlimazlnik
?
?

Registratie datum : 09-04-11

Profiel bekijken http://www.fictiezine.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De toekomst van het forum

Bericht van Plut op za apr 23 2011, 00:01

Ik heb de laatste tijd niet zoveel geschreven en kwam dus ook niet veel meer langs nadat ik mijn verhaal voor de schrijfwedstrijd had geplaatst. Maar nu probeer ik mezelf ertoe te zetten iedere week een verhaal op mijn eigen blog te plaatsen en dan vind ik het juist prettig om 'm ook hier te plaatsen, vanwege de eerlijke, opbouwende kritiek.
't Is niet altijd leuk om kritiek te krijgen, maar uiteindelijk leer je daar wel van en dat is de belangrijkste reden voor mij om hier ook te plaatsen.

Zelf reageren op verhalen van anderen vind ik lastiger. Ik vraag me dan af of iemand op mijn reactie zit te wachten, waardoor ik het vaak maar achterwege laat. Moet ik misschien nog een beetje aan wennen.

Voor mij heeft het forum dus zeker wel meerwaarde!

Plut
Nieuweling
Nieuweling

Vrouw
Registratie datum : 19-10-10

Profiel bekijken http://intussen.wordpress.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De toekomst van het forum

Bericht van Sietske op vr mei 06 2011, 12:11

Ik vind dit een nuttig en fijn forum maar ja ik ben ook tegelijkertijd met 2 manuscripten bezig, boekpromotie en zit vooral op Twitter.
Smile
avatar
Sietske
Nieuweling
Nieuweling

Registratie datum : 26-06-10

Profiel bekijken http://www.schrijfeengoedboek.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De toekomst van het forum

Bericht van DOminator op wo mei 18 2011, 11:59

hooooiiiiii, kijk is wie weer is om het hoekje komt kijken Smile.


edit:

zo hé, zie dat ik sinds november 2009 niet meer actief ben geweest. Dat is wel heel lang zeg.
avatar
DOminator
Oude bekende
Oude bekende

Man
Vissen Geit
Leeftijd : 27
Registratie datum : 08-06-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De toekomst van het forum

Bericht van Martine op wo mei 18 2011, 12:24

De reacties die zijn ontvangen hou ik in ieder geval in mijn achterhoofd, meer reacties zijn welkom!

@DOminator: tja, tijd gaat hard.
avatar
Martine
Admin
Admin

Vrouw
Waterman Slang
Leeftijd : 29
Registratie datum : 18-10-08

Profiel bekijken http://schrijversforum.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De toekomst van het forum

Bericht van camilstaps op do mei 19 2011, 18:40

Grappig om dit topic te lezen, nu ik net woensdag bedacht dat ik maar weer eens op het schrijversforum ging kijken - na een lange tijd van inactiviteit. Dit komt voor mij bijvoorbeeld door drukte op school en privé, waardoor ik helemaal niet aan schrijven toe kom.

Ik mis een goede mobiele versie - dat wil zeggen waarbij je kunt inloggen en reacties geven.

Wat ik geweldig vind aan het forum is de gezelligheid. Het schrijversforum is als een donkere, ouderwets ingerichte kamer met een aantal mensen die aan een ronde houten tafel zitten. Er staan wat hapjes en drankjes, en de mensen praten met elkaar over allerlei onderwerpen.
Ik ken een schilderij dat deze sfeer enigszins uitdrukt (ook al is die kamer te groot...), het is Soirée bij madame Geoffrin van Lemonnier. (http://lyc89-larousse.ac-dijon.fr/IMG/png/soiree_chez_Mme_Geoffrin.png)
De actieve leden van het forum zitten vooraan, ze reageren op bijna elk topic. Verder naar achteren zitten de minder actieve leden.

Waarom kon madame Geoffrin in de Verlichting jaren lang deze soirées organiseren, waarbij telkens weer vele grote filosofen, natuurkundigen, politicologen en ga zo maar door bijeenkwamen? Waarom moet het schrijversforum dan inactief worden?
Wel, volgens mij is dit omdat madame Geoffrin leefde in een tijd waarin telkens weer nieuwe dingen werden ontdekt. Er werd volop geëxperimenteerd. Immanuel Kant zei dat de verlichting de bevrijding van de mens is uit de onmondigheid waaraan hij zelf schuldig is. De Verlichting was de lantaarn in het donker, het lichtpunt aan het eind van de duistere middeleeuwen.
Is het schrijversforum dan niet mogelijk in deze tijd? Nee, zeker niet! We hebben alleen creativiteit nodig. Experimenteer met nieuwe schrijfvormen. Bedenk ideeën voor boeken die tegen 150 jaar theorieën ingaan, zoals John Nash deed met de economie. Doe zoals Ted van Lieshout, laatst, met zijn Driedelig Paard. Hierin gebruikt hij een geheel nieuw genre, dat hij 'blokgedichten' noemt. En eerder had Van Lieshout al het 'beeldsonnet' bedacht.
In de verlichting kwam de rede en het verstand weer boven geloof en traditie te staan. Schilders werden creatief, doordat ze niet meer voor God maar voor de mens schilderden. Laat ons dan nu creatief worden - niet met kleuren en vlakken, maar met letters en woorden.

En deel je ervaringen met heel het forum!


Laatst aangepast door camilstaps op do mei 19 2011, 18:47; in totaal 1 keer bewerkt (Reden van aanpassing : nog iets bedacht :))
avatar
camilstaps
?
?

Man
Kreeft Rat
Leeftijd : 22
Registratie datum : 24-12-10

Profiel bekijken http://www.knome.nl/george

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De toekomst van het forum

Bericht van Rosalena ignota op vr mei 20 2011, 23:10

Het spijt me, camilstaps, maar ik vind jouw vergelijking echt niet opgaan.

De media en de middelen zijn nu eenmaal veranderd. Om te beginnen is de materie toegankelijk geworden voor iedereen die toegang heeft tot het internet. En kan ook iedereen zijn gedachten op het internet spuien. Bijgevolg is het heel moeilijk geworden om het waardevolle van de troep (die echt gigantisch is) te onderscheiden. (Iedereen schrijft tegenwoordig. Dat merk je alleen al aan de hoeveelheid boeken die tegenwoordig uitkomt en waarvan je denkt: er gaat echt geen kat dat lezen.)
Bovendien kan je pas iets baanbrekend doen als je iets ontdekt, waar je al jaren onderzoek naar aan het doen bent, want iets toevallig uitvinden is niet mogelijk als leek. Lijkt mij. Ook om boeken te schrijven die belangrijk kunnen zijn voor de samenleving (of eerder een deel ervan) moet je je tegenwoordig zodanig specialiseren dat je niet zomaar je materie op het internet gooit, maar dat je het netjes in boekvorm giet en hoopt dat mensen die het begrijpen zullen lezen en prijzen.
De tijd van de homo universalis is gedaan en dat is jammer, maar het is nu eenmaal zo.
Maargoed, daar gaat het niet over.


Misschien lijkt het forum ook zo leeg omdat er zoveel verschillende subfora zijn? Ik denk dat het interessant is om eens te kijken welke subfora weg kunnen of eventueel samengenomen worden. Het zal dan automatisch lijken dat er meer gepost wordt omdat er minder is om in te posten. En als het lijkt dat er meer gepost wordt, zullen de leden ook gewoon vanzelf vaker komen en meer posten. Me dunkt.
(Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat je regelmatig reageert in subforum 1, maar nooit in subforum 2, waardoor je daar ook nooit kijkt. Als die twee in elkaars verlengde liggen en die samengevoegd worden, kan het zijn dat je als je door wilt klikken naar een topic uit subforum 1, je plots een topic ziet dat normaal in subforum 2 zou staan (en je dus niet zou zien) dat je ook interessant vindt.)
(Maar ik heb de laatste tijd moeite om mijn eigen gedachten te begrijpen, dus als je het niet snapt is het niet erg.)

[edit]Schrijfopdrachten en -wedstrijden zouden bijvoorbeeld samengenomen kunnen worden. Het zijn twee subfora waar niet zo heel veel gepost wordt (resp. 5 en 27 topics). En misschien kan Uitgevers wel een subcategorie zijn bij Schrijverspraat. Tekenen lijkt me dan weer iets wat bij Eigen werk kan.
Alléja, het zijn maar suggesties. Ik ken de reden niet waarom die verdeling zo is aangemaakt of wat elk subforum precies inhoudt. Waarschijnlijk zit er wel een hele redenering achter.
Denk dat het belangrijk is een goed gestructureerd forum te hebben met duidelijk afgebakende categorieën, die niet te veel subcategorieën hebben.
avatar
Rosalena ignota
?
?

Registratie datum : 21-10-10

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De toekomst van het forum

Bericht van schlimazlnik op za mei 21 2011, 14:05

Camilstaps vergelijking snijdt ergens wel hout, maar vergt ook een andere houding van forumbezoekers.

Als het creatieve de boventoon voert, dan delft het commerciële het onderspit. Experimenteren met literatuur is erg spannend, maar het verkoopt voor geen meter. In ieder geval als je nog geen naam hebt gemaakt. Een onafhankelijk en niet-commercieel platform als een forum kan een rol spelen in het ontwikkelen van de creativiteit, door in te gaan op theorie en beleving van literatuur.

Maar de praktijk wijst uit dat veel schrijvers iets anders willen, in de volgorde:
1. Gelezen worden
2. Uitgegeven worden
3. Beroemd worden
Het gaat daarbij niet meer om kunstzinnige waarden in de literatuur, maar op het verwerven van lezers en om tips om uitgegeven te kunnen worden. Uitgevers zijn geen sponsors van kunst meer, het zijn commerciële instellingen. Als je een nieuw pad van de literatuur wilt betreden, loop je grote kans geen uitgever te vinden.
Veel beginnende schrijvers zijn bezig met regeltjes: hoe schrijf ik precies dat verhaal volgens de regels waarmee een uitgever het volgens de regels zou willen uitgeven? Kunstzinnigheid is: hoe buig of breek ik de regels zodat er iets nieuws ontstaat?
avatar
schlimazlnik
?
?

Registratie datum : 09-04-11

Profiel bekijken http://www.fictiezine.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De toekomst van het forum

Bericht van Rosalena ignota op ma jun 20 2011, 22:07

Ik zat me onlangs af te vragen of het niet interessant is om wel alles zichtbaar te maken, maar daarom nog niet toegankelijk.

Ody en ik zijn, toen ons vertrouwde forum aan het sterven was, op zoek gegaan naar andere fora. Als een lid van hier ons niet naar hier had gelokt, hadden we ons waarschijnlijk nooit aangemeld. (Ik toch niet in elk geval.)
Als niet-geregistreerd/niet-ingelogd persoon zie je maar een zestal (?) subfora en dan lijkt dit forum enorm dood. Vooral omdat je de fora niet ziet waarin je net geïnteresseerd bent. Je vermoedt dat er wel een subforum is voor verhalen of gedichten, maar dat weet je pas zeker als je je aanmeldt. En dat is een enorm hoge drempel.
Je weet ook helemaal niet hoe actief het hele boeltje is. Is de laatste reactie bij verhalen van vier minuten geleden of van vier maand geleden? Dat weet je niet als je niet-geregistreerd bent.

Ik begrijp wel waarom subfora als eigen werk niet gewoon open staan voor iedereen, maar is het niet mogelijk om het overzicht te geven dat ik zie als ik inlog, maar als je op bepaalde categorieën klikt, dat je een blad krijgt met "gelieve in te loggen of je te registeren om verder te gaan"? (Ik ken niets van de technische aspecten van forumpanelen, maar misschien kan dat.)

't Was maar een bedenking, jullie doen er uiteraard mee wat jullie willen Wink.
avatar
Rosalena ignota
?
?

Registratie datum : 21-10-10

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De toekomst van het forum

Bericht van Martine op ma jun 20 2011, 23:09

Rosalena, ik stuur je even link, dan kun je kijken of je dat beter bevalt Wink

De technische mogelijkheden van dit forum zijn helaas beperkt en ook ik ben me er bewust van dat we op dit moment nogal gesloten utizien.
EDIT: even de technische mogelijkheden uitgetest, voorlopig staan er wat meer op zichtbaar, niet leesbaar.
avatar
Martine
Admin
Admin

Vrouw
Waterman Slang
Leeftijd : 29
Registratie datum : 18-10-08

Profiel bekijken http://schrijversforum.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De toekomst van het forum

Bericht van Marja88 op di jun 21 2011, 11:03

Mee eens dat het forum gesloten lijkt (leek)
Het is dat ik het nog herkende, anders leek het toch behoorlijk doods hier.. Neutral

Misschien een idee om het wat 'levendiger' te krijgen.. Op andere (oude) fora waar ik zat waren meerdere 'afmaakverhalen' te vinden. Wat inhoudt dat we gewoon, samen, voor de lol iets schrijven. En dan niet iets met drie of vier woorden, nee gewoon een stuk waar je inspiratie voor hebt. Dat kan een halve pagina zijn of 3 zinnen, dat maakt niet uit.

Het lijkt een beetje op wat de lama's vroeger deden Very Happy Je hebt een onderwerp, een thema, een locatie, en dat werk je dan verder uit. Zij deden dat met scenes spelen, wij kunnen dat doen met schrijven Smile

En misschien iets met Role Playing Games?
Ieder die daar aan mee wil doen heeft/verzint dan een personage waar die over/uit schrijft en samen wederom een logisch verhaal maken.

Het leuke is dat dit oneindig door kan gaan, dat het niet perse ergens op hoeft te slaan, en dat het forum daar misschien wat levendiger van wordt Very Happy
En is het verhaal op of klaar, dan begin je gewoon een nieuwe
avatar
Marja88
?
?

Vrouw
Waterman Kat
Leeftijd : 30
Registratie datum : 20-06-11

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De toekomst van het forum

Bericht van camilstaps op di jun 21 2011, 11:07

Twee fantastische ideeën naar mijn mening! Persoonlijk spreekt het eerste mij meer aan, maar ook het tweede is goed!
avatar
camilstaps
?
?

Man
Kreeft Rat
Leeftijd : 22
Registratie datum : 24-12-10

Profiel bekijken http://www.knome.nl/george

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De toekomst van het forum

Bericht van Martine op di jun 21 2011, 11:17

In het verleden hebben we wel een soort van role playing game gehad, maar dat liep vrij snel dood.
Ook een soortgelijk spel in slowchat, gerelateerd aan schrijven, is doodgelopen.

Ik start in de toekomst alleen weer op als er ook echt daadwerkelijk genoeg animo voor is.
avatar
Martine
Admin
Admin

Vrouw
Waterman Slang
Leeftijd : 29
Registratie datum : 18-10-08

Profiel bekijken http://schrijversforum.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De toekomst van het forum

Bericht van Marja88 op di jun 21 2011, 11:23

camilstaps schreef:Twee fantastische ideeën naar mijn mening! Persoonlijk spreekt het eerste mij meer aan, maar ook het tweede is goed!

Haha, wat dat betreft ik ook hoor Smile

@Martine
Wanneer is er genoeg animo voor bijvoorbeeld zo'n afmaakverhaal? We zijn nu al met 2 Very Happy Wink
avatar
Marja88
?
?

Vrouw
Waterman Kat
Leeftijd : 30
Registratie datum : 20-06-11

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De toekomst van het forum

Bericht van camilstaps op di jun 21 2011, 11:26

Haha ja, twee is al genoeg toch? ^^
avatar
camilstaps
?
?

Man
Kreeft Rat
Leeftijd : 22
Registratie datum : 24-12-10

Profiel bekijken http://www.knome.nl/george

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De toekomst van het forum

Bericht van Martine op di jun 21 2011, 11:33

Twee is genoeg voor een week, daarna bloed het vaak dood. Met de huidige bezetting van het forum is het minimum denk ik vijf.
Als er meer mensen voor zijn, kan ik kijken wat ik kan doen.
avatar
Martine
Admin
Admin

Vrouw
Waterman Slang
Leeftijd : 29
Registratie datum : 18-10-08

Profiel bekijken http://schrijversforum.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De toekomst van het forum

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum